veelgestelde vragen

Ben je geïnteresseerd?

Vraag dan nu een vrijblijvend orientatiegesprek aan.

vraag een gesprek aan

over haptotherapie

Wat is de kracht van haptotherapie?
Haptotherapie maakt voelbaar wat je innerlijk beweegt door deurcontact. Verstandelijk ken je jezelf vaak beter dan gevoelsmatig. Haptotherapie brengt je in contact met je lichaamsgewaarwording en gemoedsbeweging. Je raakt vertrouwd met je innerlijk en krijgt zicht op wat nodig is voor gezonde zelfzorg. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen geïntegreerd worden in je leven. Je herstelt de balans tussen gevoel en ratio. Er komt ruimte voor ontmoeting.

Wat is het verschil tussen Haptonomie en Haptotherapie?
Haptonomie is de theoretische ondergrond van Haptotherapie. Haptonomie als wetenschap van de affectiviteit is in de jaren '50 ontwikkeld door de Nederlander Frans Veldman sr. Haptonomie gaat over gevoelsbeweging, gemoedsbeleving en contact in de ruimste zin van het woord. Haptotherapie is de praktische toepassing van Haptonomie. De directe communicatie door aanraking, het belangrijkste en unieke 'instrument' van de therapeut, helpt je te doen wat je goed doet. Andere toepassingen van haptonomie zijn bijv. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding en Haptotherapie voor baby's, kinderen en ouderen. Daarvoor verwijs ik graag naar gespecialiseerde collega's.

Kan ik mijn emoties nog wel de baas?
In de praktijk blijkt dat de mens van nature een gezonde grens heeft om te voelen heeft en in welke mate en intensiteit dat gebeurt. Je bent vrij om kwetsbaarheid te delen in de maat die jou past. Jouw grens wordt natuurlijk ten volle gerespecteerd. Stap voor stap raak je meer vertrouwd met je lichaam en gevoel en maak je gebruik van ongekende affectieve vermogens.

Wordt er gepraat tijdens de behandeling?
Zeker is er de mogelijkheid om te delen wat je wilt delen, vragen aan de orde stellen en worden ervaringen uitgewisseld. Veelal is er echter stilte tijdens de begeleiding.  Juist de stilte brengt mogelijkheden om jezelf te ontmoeten en op je eigen tijd en te beleven wat je moet doen. Je leert ook om in je eigen omgeving de stilte op te zoeken en contact te maken met je gevoelsleven en behoeften.

Ben je zelf wel eens burn-out geweest?
Ik heb veel last gehad van chronische vermoeidheid. Mijn overlevingspatroon hield me tegen om mij ziek te melden. Toen ik zelf ontslag nam in 1996 noemde ik dat voor de buitenwereld een sabbatperiode. En ik geloofde daar zelf ook in. Terugkijkend realiseer ik me dat ik maanden nodig had om te herstellen van te lang, te veel en te hard werken. De fysieke klachten die ik had zoals onder meer spit en migraine kan ik gelukkig afstrepen. Van mijn werkverslaving ben ik gelukkig genezen en daarbij heeft alle coaching, therapie en 'zelfhulp' mij fantastisch bij geholpen.

Hoe lang duurt de begeleiding?
Een sessie duurt 50 minuten. De rest van de gereserveerde tijd gebruik ik voor het voorbereiding en rapportage. Na het intakegesprek volgen drie introductie-sessies, wekelijks of 2-wekelijks. Als we dit allebei zinvol achten worden praktische en inhoudelijke afspraken gemaakt voor het vervolg. In de praktijk blijkt haptotherapie geen snelle-fix-methode. Wel een benaderingswijze die fundamenteel bijdraagt aan je wel-zijn.

Worden de kosten voor Haptotherapie vergoedingen?
Steeds meer Ziektekostenverzekeraars betalen een gedeeltelijke vergoeding van de kosten voor haptotherapeutische behandeling. Jozien Wijnakker is tot 1 januari 2020 geregistreerd als GZ-haptotherapeut bij de VVH Onder nummer 254A.  Tot die tijd kom je mogelijk in aanmerking voor vergoeding. Je betaalt eerst zelf via de pinautomaat per sessie en declareert vervolgens zelf bij de zorgverzekeraar. Na 1 januari aanstaande komen de kosten voor eigen rekening. Het komt ook voor dat werkgevers de begeleiding betalen. In dat geval worden daar aparte afspraken voor gemaakt.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Iedereen die verwacht kan worden bij persoonlijke begeleiding is zonder verwijzing welkom. Afstemming met de huisarts, bedrijfsarts van andere behandelaars kan wenselijk zijn. Dit gebeurt vanzelfsprekend in afstemming en na instemming.

Over coaching

Hoe lang duurt een begeleidingstraject?
Dat is afhankelijk van je  vraag. Gemiddeld worden de sessies om de twee een drie weken gepland. In de tussentijd kan je je vraag naar opdrachten die je bij je vraag en kun je desgewenst invullen van e-coaching. Je bent ook welkom voor een eenmalig klankbordgesprek. Geholpen ik graag vooraf via e-mail je agendapunt (en).

Welke benaderingswijzen en methodieken worden gebruikt?
In de loop der jaren heb ik me verschillende methodieken eigen gemaakt die op maat en in overleg worden aangeboden. In de praktijk is dat een actie van verschillende invalshoeken en benaderingen, en de antwoorden op de vraag naar en de antwoorden op vragen. Voorbeelden van benaderingswijzen:

 • biografisch werk
 • affectieve communicatie
 • non-dualiteit
 • tijd- en zelfmanagement
 • emotionele intelligentie
 • analyseren van transiezen
 • kernkwaliteiten
 • Mind mapping
 • Het werk
 • systemisch opstellingswerk
 • stengel dialok
 • Amstel-Wandeling.

En als voornaamste inbeng; mijn eigen ervaring met deze benaderingswijzen, mijn (leer-) therapie en mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Het werk met en vanuit de grondslagen van de Haptonomie vormt ook bij coaching de vanzelfsprekende basis.
Het gebruik van al deze methoden is voor mij ondergeschikt aan het wezenlijk contact in de ontmoeting van mens tot mens.

Hoe staat het met privacy en vertrouwelijkheid?
Je privacy wordt gerespecteerd en vertrouwelijkheid gegarandeerd op basis van maar basis van mijn werkethiek. Er vindt dan ook geen overleg plaats met de opdrachtgever, je leidinggevende van bedrijfsarts zonder dat je op je hoogte bent gebogen. En nog liever, bij aanwezig bent. De Gedragscode van de VVH met Klachtrecht veroorzaakt de leidraad in mijn handelen.

Ik vind het allemaal zo 'zacht'. Wat schiet ik nodig op?
Inderdaad, het coachingsvak is geen product met glasheldere meetpunten en harde criteria. Het draait om inzicht, gevoelde ervaring en waarneembaar (werk-) gedrag. Dit  laatste is soms pas waarneembaar als het coachingstraject al is afgerond. De meerwaarde kan meteen duidelijk zijn, maar kan ook pas weken later duidelijk zijn. Het gaat om persoonlijk proces. Een ander kan niet. Anders met je eigenheid omgaan kan wel.