burnout: herstel en preventie

Ben je geïnteresseerd?

Vraag dan nu een vrijblijvend orientatiegesprek aan.

vraag een gesprek aan

Chronische stress
In mijn praktijk ontmoet ik professionals die niet ziek thuis zijn maar verre van gezond aan het werk zijn. Die intens moe thuiskomen, pijnstillers slikken om hoofdpijn te onderdrukken, niet in slaap kunnen komen, blijven piekeren en niet fit aan een nieuwe dag beginnen. 'Hopelijk kan Ik in het weekend bijtanken.' .......  Al deze signalen vragen serieuze aandacht, van jezelf en voor jezelf, ter voorkoming van volledige overspanning.

Herstel van gezonde 'maat'
Het juiste doen op de goede manier en je daar goed bij voelen blijkt een hele kunst. De een schippert voortdurend met het oog op de klok, gehaast en ad hoc. Met het risico van overspanning en burn-out. De ander leeft voluit in het moment met overzicht en innerlijke rust. Soms raakt de wisselwerking tussen Mens & Werk verstoord. Zo'n verstoring vraagt herbezinning en draait om echt keuzes maken vanuit trouw aan jezelf met het 'gevaar' dat de ander je niet aardig vindt. Aandachtig luisteren naar de signalen die je lichaam, gevoel en intuitie geven, helpt om weer in contact te komen met je vitaliteit. Jouw eigen herstelmogelijkheden zijn het vertrekpunt. Om ruimte te maken voor een gezonde balans tussen draagkracht en draaglast. Je leert om overspanning te voorkomen. Dat doe je zelf met behulp van je persoonlijke- en werkomgeving.

Haptotherapie bij Burn-out
Burn-out ontstaat door te veel spanning en te weinig rust. De klachten strekken zich uit tot je totale zijn. Er is sprake van lichamelijke uitputting, emotionele labiliteit, energetische vermoeidheid en gebrek aan zelfvertrouwen . De klachten kunnen zo ernstig worden dat je letterlijk geen stap meer kunt zetten. Dat vraagt bewust stilstaan om weer gezond vooruit te kunnen. Over preventie en herstel kun je uitgebreid lezen in het boek: Haptotherapie Bij burn-out (te bestellen via info@haptotherapeuten-vvh.nl en verkrijgbaar in mijn praktijk).  Ik heb in dit boek een kijkje in mijn 'hapto-keuken' geboden door het proces van de begeleiding van Eva te beschrijven. Naast prakijk-beschrijvingen biedt dit boek interessante (wetenschappelijke) achtergrond-informatie over werkdruk, stress, burn-out, haptonomie en haptotherapie.