actualiteit

Ben je geïnteresseerd?

Vraag dan nu een vrijblijvend orientatiegesprek aan.

vraag een gesprek aan

tekst: Jozien Wijnakker

Verandering van naam
Begin april heb ik de bedrijfsnaam van mijn praktijk veranderd. Nu ben ik werkzaam onder de naam OmvalConsult. Mijn partner en ik wonen en werken aan het adres Omval. Het gedeelte van de Amstel waar we op uitkijken heet ook Omval. Dit heeft van oudsher als betekenis dat schepen opnieuw hun koers moesten bepalen, daartoe moesten wenden of omvallen. Deze nieuwe koers geeft me ruimte om mijn levens-werk- en opleidingservaring voluit aan te bieden, aansluitend bij de vraag of het probleem van degene die een beroep op me doet. Afgelopen weken heb ik een site gemaakt: www.omvalconsult.nl

Facebook.com/OmvalConsult
Verder in de vaart der volkeren blijkt deze actualiteitspagina min of meer achterhaald. Jongere starters van een bedrijf of praktijk beperken zich tot Instagram en/of Facebook om hun waren en diensten aan te prijzen. Het actuele nieuws beschrijf ik met een zekere onregelmaat op de pagina van Facebook met de naam OmvalConsult. Daar ben je welkom om me wel of niet, actief of passief te volgen, te liken of wat je maar wilt. Ook voor social media geldt voor mij; vrijheid in verbinding! www.facebook.com/omvalconsutl

Boek Haptotherapie bij Burn-out 
Zes GZ-haptotherapeuten geven met deze publicatie een kijkje in hun keuken. Met veel plezier heb ik deelgenomen aan dit studie- en schrijfproject. Het hart van dit boek bestaat uit vier casusbeschrijvingen van een herstelproces na burn-out. Verder tref je (wetenschappelijke) inzichten aan op burn-out en over ons lichamelijke en geestelijke belasting-systeem. Vanzelfsprekend kun je ook informatie lezen over haptonomie en haptotherapie. Dit boek is in mijn praktijk verkrijgbaar voor € 15, 00 in de webwinkel van de VVH:  www.vvh-haptotherapeuten.nl

Kerstvakantie
Van 20 december tot 8 januari 2019 is de praktijk gesloten. Tijd voor thuis, voor familie voor vrienden en om te niksen en te lummelen. Of om ineens een klus aan te pakken omdat ik er energie voor heb. Zo laad ik -voor zover nodig- mijn accu weer om uitgerust in het nieuwe jaar aan de slag te gaan. Om opnieuw letterlijk en figuurlijk iets over te hebben voor een ander. 'Je moet iets over hebben voor de ander', zei mijn moeder. Nu neem ik haar tekst heel letterlijk en dat doet mij en de ander goed. Dat wens ik jou ook toe. Ik vind dit een mooie tijd om stil te staan bij de vragen; Wat laat je achter in 2018 en wat neem je mee naar 2019? Op naar een vitaal 2019!

Kunst van contact
Op 10 februari 2018 vond in het de La Mar Theater het feestelijk haptonomiecongres plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de beroepsvereniging VVH. Met als kernthema; de kunst van contact. Contact vindt altijd plaats op de grens. Zorgvuldig beheer van je persoonlijke grens in relatie tot jezelf, de ander en de omgeving staat centraal bij haptotherapie. Door je eigen grens te ervaren heb je besef van je eigenheid. In je eigen maat zorg je voor het contact op de grens tussen jezelf en de ander. Om zorg te dragen voor je behoeften kan het uiten van boosheid nodig en heel gezond zijn. Tenminste als dit in openheid en verbinding gebeurt. Met Contact-Kunst draag je bij aan liefdevol samenzijn en aan een liefdevolle samenleving.

Elastiekje
Ieder die dit leest wens ik een gelukkig nieuwjaar. Weer een moment om de balans op te maken. Wat neem ik mee naar de toekomst en wat laat ik achter? Soms heel letterlijk breng ik spullen naar de afvalbak of kringloopwinkel. Ook figuurlijk kun je rigoureus of via de weg van natuurlijke geleidelijkheid je koers aanpassen. Wat levert gezonde spanning op en waar gaat deze over of in te slappe gedempte afwezigheid of in strakke pijnlijke stress? Ik stel me dan een elastiekje voor. Te slap, dan gebeurt er niets en te strak dan knapt het.
Ik wens je alle zachtheid en ruimte voor moeiteloze spanning!

Balans opmaken.
Geregeld vraag ik clienten om evaluatievragen in te vullen. Ten eerste om voor zichzelf de balans op te maken van hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast bieden de reacties mij de mogelijkheid om te blijven zorgdragen voor de kwaliteit van mijn dienstverlening. Deze week mocht ik een kaartje ontvangen van een man die ik een tijd geleden begeleidde en zich enorm geholpen voelt en me daar nogmaals spontaan voor bedankt.

Creating Connections
Ik bezocht een 2-daagse internationale conferentie met de mooie naam: Creating Connections in De Efteling. Met als ondertitel 'Resilience through Connection'. Resilience, ofwel veerkracht, het fundamentele en noodzakelijke vermogen om te kunnen overleven en leven. Een thema dat mij als haptotherapeut zo vertrouwd is. Wat heb ik genoten van alle kennis, voorbeelden en zeer zeker ook van alle mooie ontmoetingen. In mijn visie zijn bestaat er per definitie een natuurlijke verbinding tussen mensen en al wat is. Wel kom ik in mijn dagelijks werk tegen dat mensen zich afsluiten voor verbinding vanwege oud zeer, krenking,gemis, teleurstelling etc.... Dat vraagt dan herstel van verbindng.  Niettemin ben ik zeer enthousiast over wat de verschillende wetenschappers die een brug slaan naar de praktijk te vertellen hebben. Twee dagen vol met mindfulness, relations, health, emotions, empathy, etc.... En dat samen met honderden therapeuten en coaches uit 28 landen. 

Social media
Met veel plezier ben ik actief op diverse sociale media. Studeren, leren, lachen, lezen, schrijven en uitwisselen over levenskunst en levenslust gaat moeiteloos. Inspiratie, interesse in wat anderen beweegt en niet te vergeten humor maken dat ik geniet van de tijd die ik doorbreng op sociale media. En gelukkig heb ik ook geregeld een computerloze tijdspanne. De grens tussen werk en prive vervaagt geleidelijk aan. En tegelijk is zorgvuldigheid, betrouwbaarheid en privacy een eerste vereiste in mijn vak als begeleider van mensen die met hun kwetsbaarheid bij me komen. Daar ben ik me heel erg bewust van. Ik laat dan ook clienten of mensen die vroeger in mijn praktijk kwamen vrij om al dan niet contact met me te leggen. Mijn levensmotto geldt ook op social media: vrij in verbinding zijn. 

Haptonomisch hexagram
Het haptonomisch hexagram, een hulpmiddel ontwikkeld door Frans Veldman, blijkt van waarde bij het samen onderzoeken waar je moeites en mogelijkheden liggen. Het gaat dan steeds om twee richtingen die een dynamisch evenwicht zoeken. 

  • Verstand & gevoel.
  • Effectiviteit & affectiviteit.

Verstandelijke keuzes die te maken hebben met willen, kunnen en moeten en gericht zijn op inhoud en resultaat worden verbonden met gevoelsmatige keuzes zoals durven, behoren en mogen die gericht zijn op verbinding en relaties. Als coach heb ik veel methoden en instrumenten leren kennen. Dit hexagram heeft een meerwaarde omdat de affectieve invalshoek expliciet aan de orde komt: inzichtgevend en voelenderwijs. Wil je hier meer van weten? Stuur dan een bericht naar wijnakker@coaching-haptotherapie.nl of bel 020-4897626.

Vergoeding vanuit de aanvullen ziektekostenverzekering
Met een aanvullende polis wordt ook haptotherapie (gedeeltelijk) vergoed. De beroepsvereniging van haptotherapeuten de VVH biedt op haar website de gelegenheid om die zorgverzekeraar te kiezen die jou past. De website is www.vvh-haptotherapeuten.nl Eind 2019 kun je veranderen van verzekeraar en voor 1 februari 2020 moet een nieuwe verzekering afgesloten worden. Sommige mensen kiezen er voor om het bij een basisverzekering te houden. Door tijdig informatie te vergaren kun je de keuze maken die nu het best bij je past voor de financiële verzekering van je gezondheid. Feitelijke verzekering van je gezondheid hebben we ten dele zelf in de hand. Daar zelf sturing aan geven vind ik een gezonde zaak!


Eind van de dag afspreken
In mijn praktijk komen vooral professionals die veelal fulltime werken en liefst eind van de dag of begin van de avond een afspraak maken. Op mijn praktijkadres aan de Omval, ook mijn thuisadres, bied ik hiertoe verschillende mogelijkheden.
De weekenden houd ik vrij. Thema's die onder meer aan de orde komen zijn:

  • vertrouwen in eigen competenties
  • open communicatie
  • work-family-fit
  • leiderschap
  • loopbaanontwikkeling
  • loyaliteit voor de zaak en voor jezelf
  • de balans tussen kracht en kwetsbaarheid.

Tijdens de sessies komen efficiency en effectiviteit aan de orde en vooral de waarde en de 'gebruiksaanwijzing' van affectiviteit. Verbaal en zeker ook voelenderwijs non-verbaal.

Therapieëndag VU
Bij de VU heb ik voor psychologie- en pedagogiek-studenten-ter introductie van meerdere therapieen - workshops verzorgd over Haptotherapie. De bedoeling was de studenten kennis te laten maken met de waarde en de "gebruiksaanwijzing" van Haptotherapie op basis van Haptonomie. Haptotherapie is een persooonlijk ontwikkelingsproces. Je zelfherstellend vermogen wordt verbaal en non-verbaal aangesproken. Zo'n proces dat je zelf doormaakt vraagt zorg, tijd en aandacht. Steeds weer woorden kiezen om dat wat nauwelijks benoemd kan worden toch helder weer te geven. Tijdens de workshops heb ik de deelnemers uitgenodigd om zelf stil te staan bij hun gevoel en aan den lijve te beleven bijvoorbeeld hoe afstand en nabijheid een rol speelt bij onderling contact. Mooie ontmoeting met veel enthousiasme.

Masterclass van Ted Troost
Met Collega-haptotherapeuten volgde ik een 2-daagse masterclass van Ted Troost, voor velen een bekende haptonoom. Op de agenda stond verdieping en verfijning van Haptotherapie. En nog liever, hoe voorkom je dat je therapie nodig hebt? Door volledige presentie, door contact te hebben met je gevoelsleven in het hier en nu. Het was heerlijk dat deze nascholing aan zee werd aangeboden. Verrassend hoeveel er steeds weer te ontdekken valt in dit 'ambacht'. Ook dat ik leerling ben en tegelijk kan en durf te vertrouwen op de bagage die ik door de jaren heen verworven heb.