actualiteit

Ben je geïnteresseerd?

Vraag dan nu een vrijblijvend orientatiegesprek aan.

vraag een gesprek aan

tekst: Jozien Wijnakker

Zomervakantie
Van 10 tot 30 augustus is de praktijk gesloten. Ik ga dan -voor zover nodig- mijn accu opladen om weer uitgerust aan de slag te gaan.
Dat wens ik jou ook toe. Met vragen als; Wat doet me echt goed? Waar word ik blij van? Waar krijg ik een glimlach van? Wat inspireert me? Waar krijg ik een warm gevoel bij? Waar krijg ik energie van? Met wie ga ik graag om? Dan gaat het letterlijk om aandacht en actie voor de zonzijde van het leven. In therapie staat de schaduwzijde vaak zo centraal met pijnpunten, analyse, verbeterplannen en competentieontwikkeling.
Deze laatste mogen wat mij betreft deze zomer in de schaduw blijven. Ik wens je vooral veel plezier. Tot later.

Kunst van contact
Op 10 februari 2018 vond in het de La Mar Theater het feestelijk haptonomiecongres plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de beroepsvereniging VVH. Met als kernthema; de kunst van contact. Contact vindt altijd plaats op de grens. Zorgvuldig beheer van je persoonlijke grens in relatie tot jezelf, de ander en de omgeving staat centraal bij haptotherapie. Door je eigen grens te ervaren heb je besef van je eigenheid. In je eigen maat zorg je voor het contact op de grens tussen jezelf en de ander. Om zorg te dragen voor je behoeften kan het uiten van boosheid nodig en heel gezond zijn. Tenminste als dit in openheid en verbinding gebeurt. Met Contact-Kunst draag je bij aan liefdevol samenzijn en aan een liefdevolle samenleving.

Elastiekje
Ieder die dit leest wens ik een gelukkig nieuwjaar. Weer een moment om de balans op te maken. Wat neem ik mee naar de toekomst en wat laat ik achter? Soms heel letterlijk breng ik spullen naar de afvalbak of kringloopwinkel. Ook figuurlijk kun je rigoureus of via de weg van natuurlijke geleidelijkheid je koers aanpassen. Wat levert gezonde spanning op en waar gaat deze over of in te slappe gedempte afwezigheid of in strakke pijnlijke stress? Ik stel me dan een elastiekje voor. Te slap, dan gebeurt er niets en te strak dan knapt het.
Ik wens je alle zachtheid en ruimte voor moeiteloze spanning!

Balans opmaken.
Geregeld vraag ik clienten om evaluatievragen in te vullen. Ten eerste om voor zichzelf de balans op te maken van hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast bieden de reacties mij de mogelijkheid om te blijven zorgdragen voor de kwaliteit van mijn dienstverlening. Deze week mocht ik een kaartje ontvangen van een man die ik een tijd geleden begeleidde en zich enorm geholpen voelt en me daar nogmaals spontaan voor bedankt.

Creating Connections
Ik bezocht een 2-daagse internationale conferentie met de mooie naam: Creating Connections in De Efteling. Met als ondertitel 'Resilience through Connection'. Resilience, ofwel veerkracht, het fundamentele en noodzakelijke vermogen om te kunnen overleven en leven. Een thema dat mij als haptotherapeut zo vertrouwd is. Wat heb ik genoten van alle kennis, voorbeelden en zeer zeker ook van alle mooie ontmoetingen. In mijn visie zijn bestaat er per definitie een natuurlijke verbinding tussen mensen en al wat is. Wel kom ik in mijn dagelijks werk tegen dat mensen zich afsluiten voor verbinding vanwege oud zeer, krenking,gemis, teleurstelling etc.... Dat vraagt dan herstel van verbindng.  Niettemin ben ik zeer enthousiast over wat de verschillende wetenschappers die een brug slaan naar de praktijk te vertellen hebben. Twee dagen vol met mindfulness, relations, health, emotions, empathy, etc.... En dat samen met honderden therapeuten en coaches uit 28 landen. 

Social media
Met veel plezier ben ik actief op diverse sociale media. Studeren, leren, lachen, lezen, schrijven en uitwisselen over levenskunst en levenslust gaat moeiteloos. Inspiratie, interesse in wat anderen beweegt en niet te vergeten humor maken dat ik geniet van de tijd die ik doorbreng op sociale media. En gelukkig heb ik ook geregeld een computerloze tijdspanne. De grens tussen werk en prive vervaagt geleidelijk aan. En tegelijk is zorgvuldigheid, betrouwbaarheid en privacy een eerste vereiste in mijn vak als begeleider van mensen die met hun kwetsbaarheid bij me komen. Daar ben ik me heel erg bewust van. Ik laat dan ook clienten of mensen die vroeger in mijn praktijk kwamen vrij om al dan niet contact met me te leggen. Mijn levensmotto geldt ook op social media: vrij in verbinding zijn. 

Haptonomisch hexagram
Het haptonomisch hexagram, een hulpmiddel ontwikkeld door Frans Veldman, blijkt van waarde bij het samen onderzoeken waar je moeites en mogelijkheden liggen. Het gaat dan steeds om twee richtingen die een dynamisch evenwicht zoeken. 

  • Verstand & gevoel.
  • Effectiviteit & affectiviteit.

Verstandelijke keuzes die te maken hebben met willen, kunnen en moeten en gericht zijn op inhoud en resultaat worden verbonden met gevoelsmatige keuzes zoals durven, behoren en mogen die gericht zijn op verbinding en relaties. Als coach heb ik veel methoden en instrumenten leren kennen. Dit hexagram heeft een meerwaarde omdat de affectieve invalshoek expliciet aan de orde komt: inzichtgevend en voelenderwijs. Wil je hier meer van weten? Stuur dan een bericht naar wijnakker@coaching-haptotherapie.nl of bel 020-4897626.

Vergoeding vanuit de aanvullen ziektekostenverzekering
Met een aanvullende polis wordt ook haptotherapie (gedeeltelijk) vergoed. De beroepsvereniging van haptotherapeuten de VVH biedt op haar website de gelegenheid om die zorgverzekeraar te kiezen die jou past. De website is www.vvh-haptotherapeuten.nl Eind 2017 kun je veranderen van verzekeraar en voor 1 februari 2018 moet een nieuwe verzekering afgesloten worden. Sommige mensen kiezen er voor om het bij een basisverzekering te houden. Door tijdig informatie te vergaren kun je de keuze maken die nu het best bij je past voor de financiële verzekering van je gezondheid. Feitelijke verzekering van je gezondheid hebben we ten dele zelf in de hand. Daar zelf sturing aan geven vind ik een gezonde zaak!

Professionals & Haptotherapie
In mijn praktijk komen vooral professionals die veelal fulltime werken en liefst eind van de dag of begin van de avond een afspraak maken. Op mijn praktijkadres aan de Omval, ook mijn thuisadres, bied ik hiertoe verschillende mogelijkheden.
De weekenden houd ik vrij. Thema's die onder meer aan de orde komen zijn:

  • vertrouwen in eigen competenties
  • open communicatie
  • work-family-fit
  • leiderschap
  • loopbaanontwikkeling
  • loyaliteit voor de zaak en voor jezelf
  • de balans tussen kracht en kwetsbaarheid.

Tijdens de sessies komen efficiency en effectiviteit aan de orde en vooral de waarde en de 'gebruiksaanwijzing' van affectiviteit. Verbaal en zeker ook non-verbaal, voelenderwijs.

Leerpraktijkhoudersmiddag
Op deze middag evalueren docenten van de Academie voor Haptonomie in Doorn de gang van zaken rondom meeloopstages en leertherapie die geboden worden door ervaren GZ-Haptotherapeuten. Verder staat op deze dag een inhoudelijk thema op de agenda zoals bijvoorbeeld het intakeproces of de vertaling van je levensverhaal naar de actualiteit. En we worden geinformeerd over inhoudelijke en didactische vernieuwing op de academie. Kortom, een ontmoeting tussen theorie en praktijk. Bovendien is het een gezellige gelegenheid om collega's en studiegenoten te ontmoeten. De bekende wandelgangen bieden ruimte om wederkerig te halen, te brengen en te leren.

Therapieëndag VU
Bij de VU heb ik voor psychologie- en pedagogiek-studenten-ter introductie van meerdere therapieen - workshops verzorgd over Haptotherapie. De bedoeling was de studenten kennis te laten maken met de waarde en de "gebruiksaanwijzing" van Haptotherapie op basis van Haptonomie. Haptotherapie is een persooonlijk ontwikkelingsproces. Je zelfherstellend vermogen wordt verbaal en non-verbaal aangesproken. Zo'n proces dat je zelf doormaakt vraagt zorg, tijd en aandacht. Steeds weer woorden kiezen om dat wat nauwelijks benoemd kan worden toch helder weer te geven. Tijdens de workshops heb ik de deelnemers uitgenodigd om zelf stil te staan bij hun gevoel en aan den lijve te beleven bijvoorbeeld hoe afstand en nabijheid een rol speelt bij onderling contact. Mooie ontmoeting met veel enthousiasme.

Masterclass van Ted Troost
Met Collega-haptotherapeuten volgde ik een 2-daagse masterclass van Ted Troost, voor velen een bekende haptonoom. Op de agenda stond verdieping en verfijning van Haptotherapie. En nog liever, hoe voorkom je dat je therapie nodig hebt? Door volledige presentie, door contact te hebben met je gevoelsleven in het hier en nu. Het was heerlijk dat deze nascholing aan zee werd aangeboden. Verrassend hoeveel er steeds weer te ontdekken valt in dit 'ambacht'. Ook dat ik leerling ben en tegelijk kan en durf te vertrouwen op de bagage die ik door de jaren heen verworven heb.

Boek Haptotherapie bij Burn-out 
Zes GZ-haptotherapeuten geven met deze publicatie een kijkje in hun keuken. Met veel plezier heb ik deelgenomen aan dit studie- en schrijfproject. Het hart van dit boek bestaat uit vier casusbeschrijvingen van een herstelproces na burn-out. Verder tref je (wetenschappelijke) inzichten aan op burn-out en over ons lichamelijke en geestelijke belasting-systeem. Vanzelfsprekend kun je ook informatie lezen over haptonomie en haptotherapie. Dit boek is in mijn praktijk verkrijgbaar voor € 15, 00. Je kunt het boek ook bestellen in de webwinkel van de VVH:  www.vvh-haptotherapeuten.nl  

Leerpraktijk
In mijn praktijk komen derdejaars studenten van de Academie voor Haptonomie in Doorn om een dagdeel mee te kijken en te beleven bij haptotherapie-sessies. Deze haptotherapeuten in opleiding behandelen in principe niet mee en nemen vooral waar. Vanzelfsprekend vraag ik cliënten tijdig of ze hieraan willen meewerken en of de student bij de begeleiding aanwezig mag zijn. Ik vind het plezierig en zinvol om toekomstige collega's op weg te helpen en ook om van hen te leren. Tweedejaars studenten zijn welkom voor leertherapie. Ook kunnen (groepjes) collega's bij mij terecht voor ondersteuning bij het bestuderen van het boek 'Levenslust en Levenskunst' van Frans Veldman.